Caimin is geboren op 11 mei 1977 in Rosmalen. Op zijn vijfde verhuisde het gezin Douglas naar Curaçao, het geboorteland van zijn vader. Curaçao maakt deel uit van de Ned. Antillen een eiland in het Caribische Gebied. Op zijn 21ste verliet hij het eiland voor verdere studie en sportontwikkeling.

Caimin begon op zijn 11de jaar actief met sport en wel met voetbal. Hij speelde voor de club Willemstad en viel op door zijn snelheid, waardoor hij o.a ook uitkwam voor het nationale juniorenteam.

Dat snelheid een sterke kant van hem was bleef voor kenners niet onopgemerkt. Hij kreeg het advies om zich toe te leggen op verbetering van de sprint, hetgeen hem tot een beter voetballer zou kunnen maken. Hij kwam in contact met Gigo de Boer, trainer atletiek. Caimin kreeg steeds meer plezier in de loopsport. Hij liep goede tijden en zijn omgeving spoorde hem aan zich toe te leggen op atletiek.
De keuze was niet gemakkelijk om van een teamsport om te schakelen naar een individuele aangelegenheid. Maar uiteindelijk ruilde hij de voetbalschoenen in voor spikes. Deze ommekeer speelde zich af in 1997. Zijn eerste atletiekoptreden vond plaats in hetzelfde jaar bij de Curaçaose kampioenschappen. Hij won als nieuweling de 100 en de 200 meter en ook op andere atletiekonderdelen behaalde hij medailles. Het was duidelijk. Curacao had er een nieuw sporttalent bij.

De grote inspirator van Caimin was de Curacaose honkbalspeler Andruw Jones, die als jong talent binnen was gekomen bij de Atlanta Braves. Ook hij was ooit begonnen op een eenvoudig zandveldje, maar gedreven door geloof in zichzelf, steun van de ouders, inzet en doorzetten behoort hij nu tot een van de groten.

Tijdens de zomer van 1997 liep Caimin voor de Antillen in Puerto Rico. Het was hier voor het eerst dat hij op een synthetische baan liep, naast grote sprinters uit Cuba, Jamaica, Trinidat, de Bahamas en andere Caribische eilanden. Op de 100 meter zette hij een tijd neer van 10.59 en op de 200 meter een tijd van 21.58. Het was hier dat hij benaderd werd door scouts van de de University van Texas in El Paso.

Nadat hij zijn studie weg- en waterbouw aan de M.T.S had afgerond vertrok hij in 1998 naar de V.S., waar hij zijn studie in El Paso voortzette en zich verder bekwaamde in atletiek. Op dat moment was er geen studiebeurs beschikbaar. Zijn ouders gaven hem een jaar de kans om zich te bewijzen op studie en sportgebied. Zou het binnen een jaar niet lukken dan zou hij zijn studie moeten afronden in Nederland. Dit was niet tegen dovemansoren gezegd. Hij ging er hard tegenaan. Tijdens een 100 meter-test liep hij de snelste tijd ooit op de Universiteit. In het eerste jaar kreeg hij de titel All_- American. Tijdens de NCAA kampioenschappen werd het estafette- team, waaraan hij deelnam 7e.
Dit alles resulteerde in een studiebeurs en maakte voor hem de weg vrij voor verdere ontwikkeling in de V.S.